logo

Sem-aha ondersteunt je bij het ontwikkelen van je visuele identiteit en het maken van keuzes binnen het digitale landschap, om je doelen en dromen te realiseren.

+32 (0)473 40 43 40 atijd-welkom@sem-aha.com

Mijn onverwachte onderwijsreis

HomeOndernemenMijn onverwachte onderwijsreis
Groepsfoto van mij met mijn leerlingen van het Tweedekansonderwijs tijdens een Webdesign opleiding voor de actie van de Warmste Week

Mijn onverwachte onderwijsreis

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nooit de intentie had om leerkracht te worden. Geen enkel moment heb ik me voorgesteld dat ik ooit voor een klas zou staan, en zeker niet toen ik zelf nog achter de schoolbanken zat.

Het was pas op mijn 35ste dat ik besloot om de lerarenopleiding te volgen. Mijn drijfveer? Ik wilde tekenles geven aan kinderen op de kunstacademie, ver weg van de computer, en zag dit eerder als ‘ontspanning’. Maar het leven heeft zo zijn eigen verrassingen. Lang verhaal kort: ik belandde in het Tweedekansonderwijs, waar ik computerlessen gaf aan volwassenen.

Nu, 15 jaar later, sta ik met een hart vol liefde voor de klas. Het beroep van leraar is een prachtig avontuur gebleken, een pad dat ik nooit had kunnen voorspellen. Met volle overtuiging kan ik zeggen dat leraar zijn het mooiste beroep ter wereld is.

In mijn klas deel ik niet alleen kennis, maar ook mijn passie voor ondernemen. Ik onderwijs vakken die ik zelf beoefen en koester, zoals grafisch werk, webdesign en softwarevaardigheden. Ik integreer oefeningen in projecten met echte klanten om de leerervaring te verrijken.

Hoewel ik zelf nooit in het Tweedekansonderwijs zat, voel ik me nauw verbonden met mijn leerlingen. Velen van hen zijn allochtonen, immigranten, jongeren in moeilijke thuissituaties, met emotionele problemen of leerstoornissen. Veel van hun uitdagingen herken ik uit eigen ervaring, wat me de nodige empathie geeft om me volledig voor hen in te zetten.

In de maatschappij is het van essentieel belang om deze jongeren te ondersteunen en verder te helpen, waarbij onderwijs een cruciale rol speelt. Met extra hulp en steun kunnen ze vaak een grote stap voorwaarts zetten.

Mijn verhaal als leerkracht is vastgelegd in het boek “100 redenen om leraar te worden”, geschreven door Brigitte Vermeersch. Ik was een van de honderd leerkrachten die zij hiervoor heeft geïnterviewd.

In de pers als leerkracht:

Foto: Met mijn leerlingen voor “De Warmste Week”. Foto van Ine Thijs.

Sorry, the comment form is closed at this time.